„Eroii din Umbră” este un film social care arată o realitate ascunsă: singurătatea bătrânilor și importanța îngrijirii la domiciliu

O mână tânără strânge cu blândețe o mână îmbătrânită, aducând lumină și speranță în întuneric. Imagine din filmul social „Eroii din Umbră” de Georgia Mihalcea, realizat pentru Fundatia Crucea Alb Galbena
O atingere caldă, o vorbă bună, un zâmbet sincer. Gesturi mărunte care pot alunga întunericul singurătății

În România, peste 2 milioane de persoane, majoritatea în vârstă, se confruntă cu singurătatea și izolarea, fiind adesea lipsite de vizite și sprijin. În fața acestei realități dureroase, serviciile sociale și medicale la domiciliu devin esențiale pentru a le oferi acestor bătrâni singuri îngrijirea și atenția de care au nevoie.

Misiunea acestui film social, realizat pentru Fundația Crucea Alb-Galbenă din România în cadrul campaniei cu același nume, este să aducă mai aproape de noi aceste povești și să arate că solidaritatea și implicarea comunității pot face diferențe semnificative în viețile celor mai vulnerabili membri ai societății.

O călătorie cinematografică în inima Fundației Crucea Alb-Galbenă

„Nu ne faci și nouă un film social?”, m-a întrebat într-o zi Măriuca. Prima reacție a fost să tac. Aveam 100 de motive să încep prin a tăcea și nici unul nu avea legătură cu întrebarea. Dar nu am putut să tac până la capăt.

M-am gândit că zice doar așa, de principiu, și am zis da, tot de principiu, adăugând că primul lucru de care am nevoie este să ajung în teren pentru a lua pulsul acestei realității necunoscute mie la firul ierbii. Am mai schimbat două-trei vorbe, a plecat, am plecat, iar restul a rămas cum am stabilit.

N-au trecut multe zile și am cunoscut-o pe Raluca, care m-a introdus mai departe în miezul misiunii fundației, într-o realitate care de la prima ușa deschisă m-a dat cu totul peste cap. După o zi petrecută cu ea și cu asistenții medicali ai fundației, trecând din viața unui beneficiar al îngrijilor la domiciliu în alta, strigătul singurei întrebări care a supraviețuit acelei zile a pus stăpânire pe mine: Ce este ce tocmai am văzut?

Răspunsul pe care mi l-am dat a rămas expresia realității care ne-a așezat pe toți pe aceeași pagină, conectandu-ne până la capăt:

Cu toții suntem doar la o ușă depărtare de acel întuneric și pentru orice suflet aflat în suferință în acest loc, cel care deschide acea ușă devine un înger al milei.

Georgia Mihalcea
un batran uitat pe ganduri cu o carte in mana pe marginea unui pat, imagine din filmul social „Eroii din Umbră” de Georgia Mihalcea, realizat pentru Fundatia Crucea Alb Galbena

Poveștile Neștiute, Eroii Nevăzuți, Realitatea din Umbră

Am pornit în această călătorie cinematografică cu inima deschisă. Am întâlnit oameni minunați, cu suflete mari și povești de viață impresionante. Am văzut cu ochii mei cât de importantă este muncă Fundației Crucea Alb-Galbenă și cum ridică de la sol viețile celor aflați în mare nevoie, iar odată cu ei și pe ale noastre, copii, nepoți și prieteni ai celor la care nu mai putem ajunge singuri.

În lumea agitată a zilelor noastre, uităm repede de eroii tăcuți care se dedică îngrijirii celor dragi la domiciliu, părinți și bunici rămași singuri. Filmul social „Eroii din Umbră” aduce în lumină aceste realități emoționante și adesea neștiute, oferind o perspectivă intimă asupra misiunii fundației și a vieților ajunse la celălalt capăt al firului.

Nu ai cum să nu te gândești, din măruntaiele acestor realități, la mama, la tata, la tine din viitor și la cât de multă nevoie vei avea atunci, în acele zile când invizibilitatea îți devine natură, tăcerea singurul sunet și singurătatea singurul companion, de umanitate și de o mâna de ajutor, de ochi care să te vadă și de urechi care să te audă.

Am fost martoră la una dintre cele mai frumoase lecții de umanitate și dăruire, observând atât muncă neobosită a personalului fundației, cât și generozitatea beneficiarilor care ne-au primit în casele lor și au contribuit la această producție cu tot ce au mai de preț: sufletul, timpul și prezența lor.

o batrana merge cu greu in casa trecand pe sub pragul usii de care atarna o cruce, imagine din filmul social „Eroii din Umbră” de Georgia Mihalcea, realizat pentru Fundatia Crucea Alb Galbena

Un film social ar trebui să descarce conștiința spectatorului de vină și frică. „Eroii din Umbră” a încercat.

Am încercat, imprimând limbajul cinematografic unor filmări simple, în casele unor beneficiari reali, să surprind esența experienței umane în acest film de campanie și să arăt într-un fel în care să ajute privitorul o realitate pe care nu o poate ignora, o realitate de la care cei mai mulți dintre noi suntem tentați să întoarcem privirea.

Nimeni nu vrea să se gândească la ce va fi, cu atât mai puțin la îmbătrânire, bătrânețe și moarte. Astfel că este destul de dificil să atragi natural atenția publicului asupra unei cauze sociale ai căror beneficiari sunt oamenii rămași fără timp, fără viitor.

Într-o cultură a „fericirii” în care nimeni nu suportă să se încarce cu ceva care i-ar putea umbri distracția și la care tentația este să răspunzi cu mesaje și vizualuri care să împovăreze conștiința spectatorului cu vină, frică și alte emoții negative, provocarea pentru un astfel de film, chiar scopul aș spune este invers, să descarci și să usurezi conștiința spectatorului prin conexiunea pe care o creezi.

Fiecare gest de bunătate contează. Alătură-te eroilor din umbră!

Filmul social „Eroii din Umbră” a fost lansat pe 19 iunie 2024, la Palatul Parlamentului, în cadrul evenimentului „Inovație și Calitate în Îngrijirea pe termen lung”, organizat de Fundația Crucea Alb-Galbenă și Comisia de Sănătate din cadrul Senatului României.

Preluări în presă „Eroii din umbră”:
Trinitas TV: Perspective privind dezvoltarea rețelelor de îngrijire medicală la domiciliu
Antena 3 CNN
Sursa Zilei: „Eroii din umbră”, campania prin care Crucea Alb-Galbenă asigură îngrijirea la domiciliu a bătrânilor singuri
EN Life: Crucea Alb-Galbenă a lansat Campania de Donație ”Eroii din umbră”
România Actualități: Campanie pentru sprijinirea îngrijirii la domiciliu a vârstnicilor singuri
Ager Press: Crucea Alb-Galbenă a lansat Campania de Donaţie „Eroii din umbră” pentru Îngrijirea la Domiciliu a Bătrânilor Singuri

Dezbaterea: video din cadrul evenimentului.

Echipa de producție a filmului de campanie „Eroii din Umbră” – Fundația Crucea Alb-Galbenă (CAG)

Concept/Scenariu/Regie/Montaj/Producție: Georgia Mihalcea

Asistenți Editare Video: Ana-Maria Gărdescu, Ion Cojocaru

Director de Imagine: Andrei Petrea

Scenografie: Andrei Șova

Asistent Camera & Lumini: Cătălin Popa

Echipament Camera & Lumini: David Constantinescu

Fotograf Platou: Ion Cojocaru

Voice over:
Narator: Adrian Daminescu
Mesaje: Tania Popa

Apariții:
Beneficiari: Ileana Marinescu+ pisica :); Gheorghe Neagu, Virginia Vasilescu; Adrian Daminescu
Asistenți CAG: Bogdan Antohi, Daniela Manea, Letiția Cucu, Catalin Avram

Muzica:
„Drag îmi e să fiu pe lume”, Luca Fănică

AI-powered empathy & film shapingTușe și influențe AI în procesul de cercetare și de modelare a filmului: căutare generativă, concept, optimizare cuvinte cheie pentru canalizarea procesului creativ și pentru generarea de vizualuri cu alte intrumente AI, muzică, scenariu, prezentare, colorizare (Gemini, Adobe Express, Color.io, Aviva.ai)

#EroiiDinUmbra #IngrijireLaDomiciliu #FilmSocial #GeorgiaMihalcea #FundatiaCruceaAlbGalbena

Tags

3 vizualizări articol

297 vizitatori pe blog

1.239 vizite pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele postări

Categorii Blog

Hilarious Corner

Random gems from the cutting room

@filmshaper Lucky me, lucky you. "Cheers" movie scene, The Locationist (dramedy, 2021) by Georgia Mihalcea & Ela Gavrila. Actresses: Marcela Motoc & Mirela Cretan #cheers #luckyday #wemadeitbabe #lifesuckslol #filmscenes #moviescenesforyou ♬ original sound – Georgia