Un film pentru demnitate cu o premieră neconvențională în Palatul Parlamentului.
De la un film pentru etică și intregritate la un film pentru demnitate.
Nu am crezut că va veni o zi când voi face un film pentru demnitate și că acesta se va numi „Eroii din Umbră”. Făcusem cu 4 ani înainte „Articolul 22”, un film pentru etică și intregritate, dar acela era de vârsta mea, ca să spun cumva, și nu era un film de campanie, ci unul educativ pe de o parte, și motivant pe de alta, pentru avocați, judecători, procurori.
Ca scenarist, regizor și producător al filmului de campanie pentru demnitate „Eroii din Umbră” am avut privilegiul de a aduce în atenția publicului o realitate adesea ignorată: povestea emoționantă a îngrijitorilor la domiciliu și a bătrânilor singuri pe care îi sprijină.
O realitate de care se ocupă direct, la firul ierbii, de peste 25 de ani Fundația Alb-Galbenă din România. Și eu, în naveta pe care o fac de la București în mediul rural, alături de sora mea, în povestea noastră cu îngrijirea mamei. Așadar, în mod natural, am simțit și interacționat la nivel celular această poveste, cum am pățit și cu ajungerea la scurtmetrajul „Articolul 22”.
Vârsta nu trebuie să fie o condamnare la suferință, iar pentru demnitate n-ar trebui să facem un film și nici să strigăm.
Conducerea fundației a ales să prezinte filmul pentru prima oară în Parlamentul României, o premieră neconvențională pentru un film, dar un loc simbolic pentru democrație și pentru luarea deciziilor importante care afectează viața tuturor cetățenilor.
Aceasta lansare de film sub mesajul de campanie DEMNITATE a avut loc în cadrul dezbaterii organizată împreună cu Comisia pentru Sănătate din cadrul Senatului „Inovație și Calitate în Îngrijirea pe Termen Lung: Perspective și Practici”, din 19 iunie, de la Palatul Parlamentului.
Atât prin conținutul dezbaterii, cât și prin film, am vrut să transmitem un mesaj puternic: îngrijirea la domiciliu a bătrânilor singuri este o problemă de interes național, care necesită soluții urgente și eficiente, dar mai ales restabilirea demnitătii.
Deși nu toate persoanele care au nevoie de servicii sociale și medicale la domiciliu sunt vârstnice, majoritatea sunt. Chiar dacă mulți dintre ei primesc suport emoțional și afectiv din partea familiei, o parte din problemele lor generale de sănătate depășesc abilitățile și cunoașterea membrilor familiei. În plus față de aceasta, bugetul necesar pentru asigurarea îngrijirii la domiciliu este mult mai mic decât bugetul unei familii sau pensia unui senior pentru spitalizare. Dincolo de acest aspect și eforturile și liniștea familiei sunt altele.
Mai mult decât un film de campanie, un strigat către empatie și solidaritate.
„Eroii din Umbră” nu este doar un film, ci un strigăt către empatie și solidaritate. Sper ca prin intermediul acestui film, publicul va înțelege mai bine provocările cu care se confruntă bătrânii singuri și importanța îngrijirii la domiciliu. De asemenea, atât eu, cât și fundația, ne dorim să inspirăm și să încurajăm oamenii să se implice în sprijinirea acestei cauze nobile.
Vă invit să urmăriți filmul „Eroii din Umbră” și să aflați cum puteți contribui la eforturile Fundației Crucea Alb Galbenă de a asigura o bătrânețe demnă și împlinită pentru toți parintii, bunicii și vârstnicii din România.
You may also like
1 comment
680 de vizite
Mica Publicitate din Pan D'ora
Vremea în Pan D'ora este imprevizibilă. Ca o inimă îndrăgostită. Sau ca o minte prea curioasa. Anunțurile din Mica Publicitate nu sunt ce par a fi. Viața se confundă cu percepția, iar căutarea adevărului și a prietenilor este o aventură fără sfârșit. Trimite și tu un anunț!
Lasă un răspuns