Filme Juridice
Juridic & Film: Puntea dintre lege și emoție
Descoperă puterea filmului în lumea juridică! Secțiunea „Juridic & Film” explorează intersecția fascinantă dintre drept și cinematografie, oferind judecătorilor, avocaților și procurorilor o perspectivă unică asupra complexității sistemului judiciar. Prin intermediul filmelor concept în format de documentar, scurtmetraj și alte genuri hibride și producții video, se pot aduce în prim-plan povești captivante, dileme etice și provocări juridice, stimulând reflecția și dezbaterea constructivă.
Studiu de caz: „Articolul 22”, un film concept care inițial a avut un scop educativ
„Articolul 22” este un scurtmetraj românesc de 5 minute realizat în 2020, scris, regizat și produs de mine, cu actrița Marcela Motoc în rolul principal, care interpretează o femeie judecător aflată la răscrucea conștiinței într-un dosar de corupție. Filmul a fost realizat cu scop educativ pentru concursul de scurtmetraje Ziua Internațională Anticorupție organizat de Direcția Generală Anticorupție.
În martie 2021, scurtmetrajul „Articolul 22” despre etică și integritate a fost selecție oficială la Ediția a 15-a IPIFF – Festivalul INDIE al Producătorilor Independenți de Film din România organizat de UPFAR ARGOA – Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România – Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual la categoria „Cel mai bun producător pentru un scurtmetraj”.
Dacă privim acest scurtmetraj prin lentila unui film concept, putem observa că în locul judecătoarei, dacă am remodela povestea, ar poate fi la fel de bine un avocat sau un procuror. Sau chiar toți sau mai mulți (ceea ce înseamnă o „co-producție” și colaborare între mai multe branduri pentru un scop comun, ceea ce înseamnă eforturi și costuri substanțial mai mici pentru fiecare). Dezvoltând arcul poveștii și integrând mai multe personaje și cazuri, putem obține o serie web, un format foarte atractiv pentru mediul online.
De la filme concept pentru integritate la filme sociale pentru demnitate, o graniță subțire între juridic & film
Iată, însă, un exemplu și de film de brand sau ad-film, pe care l-am realizat în 2024 pentru o fundație, căruia i-am imprimat elemente specifice filmelor concept și limbajului cinematografic, pentru a-l împinge cât mai mult de la granița cu publicitatea la granița cu cinematografia. În final, datorită bugetului și condițiilor specifice de producție, am obținut un film concept hibrid, un gen de film documentar publicitar, aplicabil de aici și cauzelor sociale unde domeniul juridic este central (filme pentru drepturile omului etc).
Ești gata să transformi complexitatea juridică în povești captivante? Să-ți amplifici mesajul și să-l faci să răsune în inimile și mințile publicului tău? Contactează-mă și hai să explorăm împreună cum putem aduce dreptatea la viață prin puterea filmului.
680 de vizite
Mica Publicitate din Pan D'ora
Vremea în Pan D'ora este imprevizibilă. Ca o inimă îndrăgostită. Sau ca o minte prea curioasa. Anunțurile din Mica Publicitate nu sunt ce par a fi. Viața se confundă cu percepția, iar căutarea adevărului și a prietenilor este o aventură fără sfârșit. Trimite și tu un anunț!