O bătrânică mică de statură împinge un coș de cumpărături uriaș, alături de o pisică mare.

Invizibili printre noi. O cercetare vizuală despre bătrânii singuri exprimată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Context. Seminarul SPOTLIGHT: Privind la oameni

De la martor și realizator de film la cercetător vizual și povestitor cu inteligența artificială generativă în cadrul Seminarului SPOTLIGHT: Privind la oameni (16 Septembrie 2024, Cinetic, UNATC). Seminarul are ca temă centrală de cercetare captarea audio-vizuală a dinamicii atașamentului față de loc și identității în Europa Centrală și de Est. O abordare interdisciplinară, în special între antropologia vizuală, geografia umană, sociologie și filmul documentar, oferind o experiență captivantă pentru studenții participanți din toată Europa, iar din ce am văzut în lucru, și pentru public.

Eu am fost în program cu prezentarea „The Weight of 2 Million Walls” („Greutatea a 2 milioane de ziduri”) sub care sunt prinși vârstnicii singuri din România. Partea nevăzută a filmului social „Eroii din Umbră” realizat în primăvară cu/pentru Fundația Crucea Alb-Galbenă.

Inteligența artificială, singurătatea și emoțiile

Cu resurse limitate și un timp scurt la dispoziție, a trebuit să găsesc o cale de a transcende constrângerile filmului social. Cum aș fi putut arăta audienței cauza bătrânilor singuri din România fără a avea suficient material foto și video? Misiunea de a amplifica vocea acestei cauze sociale a devenit o călătorie de autodescoperire, o amplificare a propriei voci, o căutare a unui nou limbaj vizual care să ajute glasul stins al vârstnicilor rămași singuri pe ultimul segment de drum pentru a duce cea mai dură luptă dintre toate: lupta pentru demnitate.

Confruntarea cu realitatea dură a bătrânilor singuri, resimțită ca o „traumă din viitor”, a declanșat un blocaj creativ neașteptat. Pentru a-l depăși și a putea realiza scenariul și filmările, am dezvoltat pe nesimțite o metodă de amplificare a inteligenței emoționale (prezentată în lucrarea „From Numbness to Narrative”), recunoscută ca inovație pedagogică la conferința ICERI 2024, una dintre cele mai mari conferințe de educație, cercetare și inovare din Europa și din lume cu 870 de participanți din 70 de țări. Această metodă, integrată acum în programul de dezvoltare personală și profesională „Gândește Clar”, s-a dovedit a fi esențială nu doar pentru finalizarea filmului, ci și pentru realizarea prezentei cercetări vizuale. Cu ajutorul ei am putut aduce peisajul emoțional al bătrânilor singuri din invizibil în plan vizibil și, utilizând inteligența artificială generativă ca „pensulă” (Gemini Advanced și Adobe Express), am transformat emoțiile și experiențele acumulate într-o reprezentare vizuală reprezentativă, în comunicare.

Expoziție. Dincolo de riduri: peisaje interioare.

Aceste imagini, extrase din cercetarea vizuală, dezvăluie peisajul emoțional al bătrânilor singuri din România. Dar ele merită mai mult decât spațiul virtual al unei expoziții. Imaginează-ți-le pe postere gigante, împânzind străzile satelor și orașelor, într-o campanie de conștientizare fără precedent. O campanie care să ne amintească de umanitatea, empatia și compasiunea de care cu toții avem nevoie, indiferent de vârstă. Și, mai ales, să ne reamintească că vârsta nu trebuie să fie o condamnare la suferință.

Ai curaj să îmbătrânești?

În loc de sfârșit

Intră în lumea lor! Vizionează filmul și cunoaște realitatea bătrânilor singuri din România.
Donează și fii alături de ei!

Tags

0 vizualizări articol

297 vizitatori pe blog

1.239 vizite pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele postări

Categorii Blog

Hilarious Corner

Random gems from the cutting room

@filmshaper Lucky me, lucky you. "Cheers" movie scene, The Locationist (dramedy, 2021) by Georgia Mihalcea & Ela Gavrila. Actresses: Marcela Motoc & Mirela Cretan #cheers #luckyday #wemadeitbabe #lifesuckslol #filmscenes #moviescenesforyou ♬ original sound – Georgia