Oameni în bule transparente plutesc deasupra orașului Edinburgh, simbolizând Algoritmii social media si bulele lor.
Algoritmii social media si bulele lor. Oameni în bule transparente într-un peisaj montan, simbolizând izolarea digitală și nevoia de conexiune
Bulele noastre digitale: cât de mult ne separă?

În bule cu algoritmii social media: ce se întâmplă când încerci să ‘amețești’ sistemul.

… iar dacă nu-l amețești, măcar un pic, pățești ca la alegerile pe TikTok: vezi doar daci și miorițe.

După 3 ani de viață la rădăcina algoritmilor de căutare și recomandare, pentru a înțelege exact ce alimentație preferă și cum doresc a fi serviți ca să lucreze pentru film și nu împotriva lui, dar și ca să-mi termin la timp cercetarea și să mai fac și altceva cu viața mea, ca de exemplu să muncesc, am decis în pauzele din aceste zile să pun la încercare și algoritmii social media, hibrizi la rândul lor de căutare și recomandare. Am vrut să văd cum îi afectează pe prietenii din lista mea care postează conținut tematic și se plâng că acesta nu mai ajunge ca înainte la prietenii lor, dar și cum pot eu să scap de bula mea.

M-am logat la toate conturile prin contul Google, ca să observ la ce nivel a ajuns interconectarea de când inteligența artificială a intrat în joc.

După 3-5 secunde de vizionat videoclipuri cu tehnologii noi pe Facebook, bula a început să se restrângă rapid, iar în feed-ul de Reels au apărut doar videoclipuri de gen. Nu am mai putut ieși din bulă decât căutând altceva și vizionând câteva videoclipuri pe noua temă. M-am mutat pe conținut despre inteligență artificială și roboți. În câteva minute, s-a format o nouă bulă din care nu am mai putut ieși. Am încercat apoi cu scandaluri politice, vedete, prostii trivia. La fel. M-am mutat la artă, filme, fotografie și călătorii. La fel. M-am mutat pe platforma de divertisment TikTok ca să văd altceva, orice. Tot ce am văzut pe Facebook a început să apară și aici în câteva secunde de navigare, ca și cum s-ar fi dat un reset în spate. Prin cookies, trackers și alte chestii de personalizare, mișcările mele online ajung să se reflecte aproape instantaneu în toate profilele mele sociale.

Nu-mi bat capul să mai postez ceva anume de multă vreme, pentru că la ce „praf” am creat în algoritmi cu vizionări, like-uri și save-uri la tot felul de lucruri, dacă aș posta orice altceva față de ceea ce am urmărit, n-ar ajunge la nimeni din lista mea. Dacă nu mișc nimic o vreme, algoritmii îmi arată doar conținut legat de interesele celor din listă sau similar cu al lor, respectiv sugestii de urmărire etc. Cu cât am mai mulți prieteni cu interese comune, cu atât adevarul bulei se cimentează, mă îndepărtez de adevăruri și percepția mi se distorsionează asupra realității, pentru că nu mai văd informație complementară sau opusă.

Mai bine este să nu ai niciun prieten în rețea sau să ai enorm de mulți. Nu ieși din bula mare, dar măcar ești în mai multe bule și îți lași un spațiu pentru alte puncte de vedere, uneori.

Cum ocolim algoritmii social media și spargem bula? 💥

Scenariul 1: Ce faci dacă doar navighezi, dar vrei o imagine mai apropiată de adevăr asupra realităților.

Algoritmii rețelelor sociale folosesc o tehnică numită „reinforcement learning„. Practic, algoritmul este „premiat” când reușește să te țină captivat în „bulă” (prin afișarea de conținut care îți place) și „pedepsit” când te îndepărtezi de ea. El își dorește să te cunoască cât mai bine pentru a-ți putea prezice comportamentul și a-ți oferi conținut relevant (aici și acum). Când explorezi conținut divers, „deranjezi” predictibilitatea și algoritmul încearcă să te readucă la tiparele cunoscute. Scopul final al algoritmului este să-ți maximizeze timpul petrecut pe platformă și interacțiunile cu conținutul, iar explorarea conținutului divers poate „distrage” atenția de la obiectivele algoritmului.

Ce poți face:

  • Nu face mișcări bruște, introdu gradual alte tipuri de conținut.
  • Interacționează constant cu conținutul nou.
  • Explorează conținut variat ca formate (text, video, imagini).
  • Fii mai participativ (comentarii, distribuiri).
  • Semnalizează cu save, follow, see first – pentru ce vrei să vezi mai mult.

Scenariul 2: Vrei ca postările tale să ajungă la prieteni și la alții interesați.

Chiar dacă în scenariul de mai sus „educi” algoritmul, conținutul tău tot nu va ajunge la mai mulți prieteni sau la alții interesați, pentru că între timp interesele tale s-au mutat către alte tipuri de conținut. În mecanica actuală, dacă ai ca pasiune arta, călătoriile sau dulciurile, trebuie să interacționezi doar cu conținut din nișa ta. În acest caz, însă, rămâi blocat cu public „tematic” și nu mai ajungi la public nou.

Ce poți face:

  • Gradual, cu moderație (foarte multă moderație!) postează și lucruri complementare sau asociate cu tema ta principală. Nu diferite total, paralele.
  • Creează-ți mai multe conturi, cu adrese de email separate, pentru a-ți separa interesele și a „respira” în afara „bulei”. Nu va dura mult până vei fi iar captivat de bulă și bule, dar ia-o ca pe o sesiune de detox. Apoi va trebui cel mai probabil, să continui cu noile conturi, ca un fugitiv. Se practică în marketing pentru pagini, deși și ele sunt legate de profile și sunt afectate dacă paginile de profil interacționează cu alt conținut decât cel cu care interacționează pagina de afaceri, dar e evident că și profilele suferă de aceleași bule.

Concluzie

Da, e aiurea. Suntem că într-o mașină de spălat care nu se poate opri decât dacă tai firul, deși cu toate conectate, e puțin probabil ca tăierea firului să aibă vreun efect extraordinar. Nu prea ai pe unde să o iei, dacă ești genul mai freestyle și vrei organic… decât să evadezi la intervale sau să înveți regulile și să joci.

În caz că te interesează aspecte fundamentale legate de vizibilitatea pe web:

Tags

29 vizualizări articol

297 vizitatori pe blog

1.239 vizite pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele postări

Categorii Blog

Hilarious Corner

Random gems from the cutting room

@filmshaper Lucky me, lucky you. "Cheers" movie scene, The Locationist (dramedy, 2021) by Georgia Mihalcea & Ela Gavrila. Actresses: Marcela Motoc & Mirela Cretan #cheers #luckyday #wemadeitbabe #lifesuckslol #filmscenes #moviescenesforyou ♬ original sound – Georgia